Colored Paper

Οι περισσότεροι πελάτες, μας ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο χαρτί για να εκτυπώσω το έντυπο μου; Η επιλογή από την ποικιλία των τύπων χαρτιού που προσφέρονται δεν είναι πάντα εύκολη όταν αντιμετωπίζετε μια τεράστια γκάμα χαρτιών, με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις των χαρτιών και πάνω σε αυτά τυπώνεται μία μεγάλη ποικιλία περιεχομένου (π.χ. κείμενο με φωτογραφίες, κείμενο με γραφικά ή σκέτο κείμενο).

Σήμερα, θα γράψουμε για τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε τον καλύτερο τύπο χαρτιού για τις εκτυπώσεις σας στην Μύκονο. Αρχικά, προτείνουμε στους πελάτες μας να επιλέξουν το χαρτί τους με βάση το περιεχόμενο (π.χ. κείμενο/φωτογραφίες/γραφικά). Τους ενημερώνουμε για τους συνηθέστερους 3 τύπους χαρτιού που υπάρχουν και οι οποίοι είναι: χαρτί χωρίς επίστρωση (uncoated, όπως το χαρτί γραφής), ματ χαρτί ή γυαλιστερό (gloss) χαρτί.

Κάθε τύπος χαρτιού έχει βάρος, τύπο επεξεργασίας και φινίρισμα, που καθορίζουν τη διαφάνεια, την εμφάνιση, το βάρος, το πάχος, το επίπεδο αδιαφάνειας, την αίσθηση αλλά και την ανθεκτικότητα. Σε αυτό το άρθρο μας, θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον τύπο χαρτιού που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, εξετάζοντας μερικά από τα διαφορετικά βάρη που διατίθενται στην αγορά, τις εφαρμογές για το κάθε τύπο χαρτιού, αλλά και τους συνηθέστερους τύπους χαρτιού.

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, είναι χρήσιμο να καταλάβετε τις έννοιες όπως βάρος χαρτιού, χαρτί με επικάλυψη ή χωρίς, τη διαφορά μεταξύ βάρους και πάχους ενός χαρτιού κ.α.

Βάρος χαρτιού

Ο τεχνικός όρος του βάρους είναι “το βάρος ενός φύλλου χαρτιού με επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου“. Αντιπροσωπεύει δηλαδή, την αναλογία μεταξύ του βάρους του χαρτιού και της διάστασης του.

Μετριέται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gsm) ή απλώς σε γραμμάρια (g) και είναι ένας τρόπος διάκρισης μεταξύ των διαφόρων τύπων χαρτιού στην αγορά, μαζί με ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέρουμε παρακάτω.

Για παράδειγμα, το γνωστό σε όλους μας φωτοτυπικό χαρτί (γνωστό και ως χαρτί γραφής), έχει βάρος μεταξύ 60gsm και 90gsm, ενώ το χαρτόνι έχει βάρος που κυμαίνεται από 150gsm έως 350gsm. Η γραφή επηρεάζει την υφή του χαρτιού και το επίπεδο διαφάνειας του, το οποίο θα είναι χαμηλότερο αν επιλέξετε χαρτί με μεγαλύτερο βάρος.

Διαφορά μεταξύ βάρους και πάχους

Σε μερικές χάρτινες κατασκευές, προκειμένου να μειωθεί η χρήση κυτταρίνης και να επιτευχθεί ειδική οπτική επίδραση, προστίθενται ορισμένες ουσίες στον πολτό. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί Laguna, το οποίο παρασκευάζεται με φύκια από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, καθώς και για άλλα είδη φιλικών προς το περιβάλλον χαρτιού που παρασκευάζονται με οργανικά υπολείμματα από πορτοκάλια, καφέ, αραβόσιτο, ελιές κ.α.

Είναι λοιπόν σαφές ότι δύο φύλλα με το ίδιο βάρος μπορούν να έχουν διαφορετικά πάχη , ανάλογα με τον τύπο επεξεργασίας και τη σύνθεση του χαρτιού.

Η επιλογή του λανθασμένου τύπου χαρτιού, μπορεί να καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα. Εάν επιλέξετε για έναν κατάλογο ένα πολύ λεπτό ή ένα πολύ οικονομικό χαρτί, οι σελίδες θα είναι πολύ διαφανείς, σε βαθμό που θα βλέπετε τις εικόνες ή το κείμενο που έχει εκτυπωθεί από πίσω.

Τύποι χαρτιού

  • Φωτοτυπικό (Χαρτί Γραφής) 70 έως 90gsm

Το χαρτί γραφής εμπίπτει στην κατηγορία ως μη επιχρισμένο χαρτί και είναι ένα φυσικό, χωρίς ξύλο χαρτί, το οποίο δεν υποβάλλεται σε οποιεσδήποτε χημικές επεξεργασίες.

Είναι ιδανικό για εκτύπωση μεγάλων ποσοτήτων κειμένου, δημιουργώντας ένα σχετικά ελαφρύ και λεπτό έντυπο έγγραφο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε λευκό χρώμα είτε σε κρεμ για τις εσωτερικές σελίδες των βιβλίων και για την εκτύπωση εγγράφων ή χαρτιού με επικεφαλίδα.

  • Fabriano 170 έως 220gms

Ένα σχετικά ελαφρύ χαρτόνι, το οποίο εξασφαλίζει μια ευχάριστη υφή και εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και είναι ιδανικό για εκτύπωση καταλόγων, παρουσιάσεων, καθώς και αφισών.

Διατίθεται σε επικαλυμμένες, φιλικές προς το περιβάλλον ή ανακυκλωμένες εκδόσεις και μπορεί να δώσει γυαλιστερό, σατινέ ή ματ φινίρισμα, ανάλογα με τον τύπο του χαρτιού.

  • Μεταλλικό Χαρτί 120 έως 300gsm

Πολυτελές χαρτί μεταλιζέ, σε πέντε  αποχρώσεις. Συνιστάται για τη δημιουργία επαγγελματικών καρτών, καλύμματος βιβλίων, επιστολόχαρτων, φακέλων παρουσίασης, προσκλητήριων, διπλωμάτων και άλλων ειδικών κατασκευών πολυτελείας.

Το πάχος του εξασφαλίζει εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα. Μπορεί να τυπωθεί σε ψηφιακή εκτύπωση, αν και συνιστάται η offset επιλογή ώστε να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη κομψότητα που το διακρίνει.

  • Velvet και Illustration 130 έως 350gsm

Το πιο συνηθισμένο χαρτί μετά από το γραφής, είναι κατάλληλο για την αναπαραγωγή εντύπων υψηλής ποιότητας και είναι ιδανικό για εκτύπωση γυαλιστερών και σατινέ περιοδικών, φυλλαδίων, αφισών, καρτών κλπ .

Είναι σχετικά ανθεκτικό στη γήρανση και μπορεί να έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κυκλοφορούν αρκετά χαρτιά τα οποία μοιάζουν αλλά δεν ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Είναι αφενός εξαιρετικά οικονομικά αλλά υποβαθμίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

  • Χαρτί Superfine 350 έως 400gms

Αυτό είναι ένα χαρτόνι που χρησιμοποιείται για συσκευασίες, άκαμπτα καλύμματα, folrers, φακέλους βιβλίων, καρτολίνες, κλπ . Βγάζει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όταν τυπωθεί στην offset αλλά είναι ασταθές και «σπάει».

Μετά τη εκτύπωση, ακολουθεί συνήθως μετεκτυπωτική εργασία όπως πίκμανση, κοπτικό κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις το superfine μπορεί να αντικατασταθεί από Velvet 350gr ή και απλό χαρτόνι κουσέ με λευκή ή γκρί ράχη, ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος.

Επιλέγοντας ανάμεσα σε γυαλιστερό και ματ χαρτί

Θα προτείναμε να διαλέξετε ανάλογα με το είδος των χρωμάτων που έχετε στο φύλλο σας. Το ματ χαρτί είναι μια καλή επιλογή για εκτυπώσεις με απαλές αποχρώσεις ή εκτυπώσεις με μεγάλη ποσότητα κειμένου. Είναι ευχάριστα στην αφή και χαρίζουν ατμόσφαιρα στην προβολή του χρώματος.

Είναι επίσης καλό για εκτυπώσεις με πολλά παστέλ χρώματα. Για παράδειγμα: οι πελάτες που εκτυπώνουν φυλλάδια που σχετίζονται με γάμους συχνά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ματ χαρτί. Ομοίως, αν οι εκτυπώσεις σας περιέχουν ανοιχτά χρώματα.

Το γυαλιστερό χαρτί είναι φανταστικό για την εμφάνιση και την απόδοση του χρώματος, σε εκτυπώσεις με πολύ χρώμα, ειδικά φωτογραφίες. Εάν έχετε πολλά γραφικά σχέδια με πολλά χρώματα ή και φωτογραφίες που θέλετε πραγματικά να λάμψουν, το gloss χαρτί, θα βοηθήσει το έγγραφό σας να αποκτήσει επιπλέον λάμψη όταν το έντυπο σας θα ξεφυλλίζεται κάτω από το φως. Πολλοί από τους πελάτες μας, λένε ότι επιλέγουν gloss χαρτί για τις εκτυπώσεις τους επειδή θέλουν αυτή την επιπλέον γυαλάδα.

Τελικές σκέψεις σχετικά με την επιλογή χαρτιού για το φυλλάδιό σας

Συνιστούμε να περάσετε από τα γραφεία μας και να επιλέξετε κάποιο δείγμα από τα εκατοντάδες που έχουμε και να κάνουμε επί τόπου δοκιμές στην εκτύπωση. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να βλέπετε τα σχέδιά σας τυπωμένα σε πραγματικά φύλλα χαρτιού.

Επικοινωνήστε με την CMYKONOS στο sales@cmykonos.gr και στο τηλέφωνο 22890 22513 κα θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καλύτερο φύλλο χαρτιού για τις εκτυπώσεις σας.

Related Blogs

×

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.