Χαρτί Α4

Ξέρατε ότι το χαρτί Α4 γιορτάζει; Έχουν περάσει ήδη 100 χρόνια από τότε που έχει καθοριστεί το διασημότερο μέγεθος χαρτιού στον κόσμο.

Η σειρά Α

Έχετε μπερδευτεί με το χαρτί μεγέθους Α4; Τι είναι, σε τι διαφέρει από άλλα μεγέθη χαρτιού και ποιες είναι οι χρήσεις του; Το χαρτί μεγέθους Α4 είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή χαρτιού που έχει γίνει πρότυπο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει μια ευέλικτη και βολική επιλογή για διάφορους σκοπούς, όπως εκτύπωση, γραφή και σχεδιασμός.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του χαρτιού μεγέθους Α4, τις κοινές χρήσεις του σε διαφορετικές ρυθμίσεις και θα παρέχουμε συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου χαρτιού για τις ανάγκες των εκτυπώσεων σας.

 

Ποιο είναι το μέγεθος χαρτιού Α4;

Το χαρτί μεγέθους Α4 είναι μια τυποποιημένη μορφή χαρτιού που ορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Έχει πλάτος 210 χιλιοστά (mm) και ύψος 297 χιλιοστά, με λόγο διαστάσεων 1:√2.

Οι διαστάσεις του χαρτιού Α4 το καθιστούν μακρύτερο και στενότερο σε σύγκριση με το παραδοσιακό χαρτί μεγέθους Letter που χρησιμοποιείται συνήθως στη Βόρεια Αμερική. Το χαρτί μεγέθους Α4 καθορίζεται από το ISO-216:2007. Το μέγεθος χαρτιού Α4 χρησιμοποιείται κυρίως από σχεδόν όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη Βόρεια Αμερική.

 

Σύντομη ιστορία του χαρτιού μεγέθους Α4

Το μέγεθος χαρτιού Α4 εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1922. Το γερμανικό πρότυπο DIN 476 υιοθετήθηκε ως διεθνές πρότυπο το 1975 και το χαρτί μεγέθους Α4 έγινε το τυπικό μέγεθος χαρτιού για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο.

 

Τι είναι το ISO 216: 2007;

ISO σημαίνει Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης. Ο ISO είναι ένας μη κυβερνητικός και ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός. Η πιστοποίηση ISO για ένα προϊόν σημαίνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με το διεθνές πρότυπο.

Το διεθνές πρότυπο για τα μεγέθη χαρτιού είναι το ISO-216. Το ISO-216:2007 βασίζεται στο γερμανικό πρότυπο DIN 476 από το 1922. Το ISO-216 καθορίζει τρεις σειρές μεγεθών χαρτιού, τις σειρές μεγεθών χαρτιού “ISO-A”, “ISO-B” και “ISO-C”. Η σειρά ISO-A περιλαμβάνει το μέγεθος χαρτιού Α4, το πιο δημοφιλές μέγεθος χαρτιού παγκοσμίως.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μεγέθους χαρτιού είναι ότι το Α4 έχει το μισό μέγεθος του Α3, που με τη σειρά του έχει το μισό μέγεθος του Α2 και ούτω καθεξής μέχρι το Α0, το μεγαλύτερο της σειράς.

Με διαστάσεις 84,1 cm x 118,9 cm, το A0 είναι ακριβώς 1m2 χαρτιού. Καθώς τα μετρικά βάρη χαρτιού συνήθως μετρούνται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gsm). Αυτή η σχέση διπλασιασμού μεταξύ κάθε μεγέθους καθιστά πολύ εύκολους τους υπολογισμούς. Αυτό δίνει στη σειρά χαρτιών Α άλλο ένα εξαιρετικό κόλπο στο μανίκι της που γλιτώνει από πονοκεφάλους εκτυπωτές και σχεδιαστές.

 

Το χαρτί A0 έχει εμβαδόν 1 μέτρο

Οπότε γιατί δεν είναι μόνο 1m x 1m για ευκολία; Επειδή όταν ένα τετράγωνο 1m x 1m μειώνεται στο μισό (ο πιο οικονομικός τρόπος για την παραγωγή νέων μεγεθών από μεγάλα φύλλα χαρτιού), το νέο ορθογώνιο μέγεθος δεν έχει πλέον το ίδιο σχήμα με το πρωτότυπο και δεν ταιριάζει η  σελίδα σωστά.

Μειώστε ξανά το μέγεθος του χαρτιού στο μισό και θα γίνει ξανά τετράγωνο, έτσι ώστε να υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικά σχήματα χαρτιού σε όλη τη σειρά. Για το χαρτί της σειράς Α, τα μικρότερα μεγέθη είναι ακριβώς το μισό από το προηγούμενο μέγεθος χαρτιού σε κάθε περίπτωση, και είναι σημαντικό επίσης ότι έχουν ακριβώς το ίδιο σχήμα από το ένα μέγεθος στο άλλο, με αναλογία πλάτους προς ύψος 1:1,41.

Αυτό σημαίνει ότι μια σελίδα Α4 μπορεί να αυξηθεί κατά 41% και όλα τα στοιχεία και το κείμενο που υπάρχουν στο χαρτί, έχουν το τέλειο πλάτος και ύψος για να γεμίσουν μια σελίδα Α3. Ομοίως, η κλιμάκωση του A4 στο 71% του αρχικού του μεγέθους θα το δει να ταιριάζει τέλεια σε μια σελίδα A5 χωρίς δυσάρεστες παραμορφώσεις και δεν απαιτείται επανασχεδιασμός του έργου. Αυτός ο «μαγικός αριθμός» για την αναλογία διαστάσεων του χαρτιού, 1 προς την τετραγωνική ρίζα του 2, προτάθηκε για πρώτη φορά το 1786.

 

Ιδέες και παραδείγματα χρήσεων για μεγέθη χαρτιού

A3   Διπλώστε για καταλόγους, εγχειρίδια, τιμοκαταλόγους, μπροσούρες, αφίσες

A4   Επιστολόχαρτα, τιμολόγια, φυλλάδια

A5   Φυλλάδια, τιμολόγια, προσωπικά επιστολόχαρτα

A6   Καρτ-ποστάλ, κάρτες διευθύνσεων

A7   Επαγγελματικές κάρτες

 

Σύγχρονη χρήση μεγεθών

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τυπικών μεγεθών χαρτιού είναι κάτι που πλέον θεωρούμε δεδομένο. Τα φωτοαντιγραφικά και οι εκτυπωτές κανονικού μεγέθους χρησιμοποιούνται καθημερινά και βασίζονται στο ότι το χαρτί είναι σταθερό μέγεθος.

Ειδικευόμαστε στην εκτύπωση χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω μεγέθη χαρτιού και πολλά άλλα μεγαλύτερων διαστάσεων. Επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο 22890 22513

 

Paper Sizes

 

Related Blogs

×

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.